Newsletter

Aby otrzymywać bez­płatnie zawsze aktual­ne infor­ma­cje o pro­mo­cjach i ofer­tach spe­cjal­nych zapisz swój adres e-mail:

Facebook

 

 

 

Media o nas

 

 

 

 

 

 

Magazyn HOT

 

W środku w resturacjiEkipa Hot’a jak zawsze przygotowana do eksplorowania nowych miejsc z dobrą kuchnią, postanowiła udać się na Prawobrzeże i tam poszukać natchnienia. Ta mniej odkryta część Szczecina kryje w sobie niejedną kulinarną niespodziankę. Udowodnimy, ze czasami warto wybrać się odrobinę dalej aby znaleźć swój kawałek nieba(w gębie oczywiście). Nasz odnaleźliśmy w Roma Pizza & Grill.

Pogoda dopisała więc wyprawa była czystą przyjemnością. Trzy przecznice od znanego każdemu CH Słoneczne kryje się magiczne miejsce, w którym nawet najbardziej wybredni klienci znajdą swoje ulubione danie.
Roma Pizza & Grill bo o niej mowa usytuowana jest w zacisznym zakątku nieopodal osiedla. Panujący tam wszechobecny spokój miło koi zmysły. Na zewnątrz lokalu znajduje się wygodny ogródek w którym w takie słoneczne dni pod bezpieczną osłoną parasola można się delektować tym co w Romie najlepsze. Można by pomyśleć, że to miejsce jakich wiele a jednak po wejściu do środka od razu można poczuć, że tworzy się tu nie tylko wyśmienitą kuchnię ale i klimat, dzięki któremu chce się tu wracać. Wnętrze lokalu zaskakuje połączeniem nowoczesności i minimalizmu. Stoły, krzesła oraz elementy na ścianach i wygodnych lożach wykonane są z drewna o wyjątkowej jednolitej czarno-brązowej barwie. Dodatkowego uroku dodają niewątpliwie grafiki na ścianach, na których dumnie prezentują się wszelkie rarytasy, mogące  znaleźć się na waszych talerzach. Otoczenie w jakim spożywamy posiłek jest bardzo ważne, jednak nie ma nic ważniejszego od wyśmienitej kuchni i to właśnie na niej się teraz skupimy.pizzeria warta grzechu
Jeśli pamiętacie nasz felieton o kuchni włoskiej, na pewno wiecie, że charakterystyczne są dla niej takie przyprawy jak bazylia, oregano, estragon, rozmaryn, duża ilość  warzyw oraz znany wszystkim parmezan. Główną specjalnością  są zaś potrawy mączne oraz rybne i owoce morza. Jest to kuchnia bardzo różnorodna o czym świadczy chociażby ilość tradycyjnych, regionalnych przysmaków jak szynka parmeńska czy ser mascarpone. Znana jest również z wyśmienitych win, które włosi piją do wszystkich posiłków. Pytając jednak pierwszego napotkanego człowieka o to z czym mu się kojarzy ta kuchnia, prawie na pewno odpowie, że z pizzą i od tego właśnie dania zaczniemy naszą kulinarną opowieść. Na początek wybrałam firmową pizzę: diabelska karkówkaRoma Diablo. Jak sama nazwa wskazuje jest rzeczywiście wyjątkowa a zarazem bardzo pikantna, coś dla prawdziwych zawodników wielbiących ostre starcia. Papryczki habanero oraz sos chilli nie pozostawia złudzeń, że będzie gorąco. Dla osób preferujących łagodniejsze dodatki, godna polecenia jest pizza toscana z dodatkiem sera mozzarella, szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i rukolą. Każda pizza dostępna jest w dwóch wielkościach: 32 i 45 cm. Kruche, ręcznie wrabiane na miejscu ciasto(plus za to ,że można podglądać kucharza w oszklonym wnętrzu kuchni) pieczone w specjalnym włoskim piecu z kamiennej płyty pozwala nam poczuć się jak w najlepszej knajpie w Rzymie czy Neapolu. Kolejnym specjałami restauracji Roma, są różnorakie makarony od popularnego spaghetti z sosem bolognesse po bardziej wyrafinowane tagliatelle z kurczakiem i brokułami w otoczeniu delikatnego sosu śmietanowego. Dla wszystkich pragnących utrzymać lub powrócić do formy znajdzie się  też coś bardziej lekkiego jak chociażby moja faworytka sałatka Roma, czyli soczysty grillowany kurczak, migdały, ananas w połączeniu z warzywami,  mixem sałat oraz sosem curry dają idealnie wywarzoną kompozycję. Wielbicieli grilla na pewno ucieszy fakt, że znajdą w obszernej karcie dań takie przysmaki jak karkówka, schab czy wieprzowe polędwiczki. Do wszystkich mięs serwowane są do wyboru : frytki, talarki, ziemniaki pieczone, ziemniak w folii oraz sosy. Po długim  zastanowieniu i konsultacji z kucharzem zdecydowałam się na diabelsko ostrą grillowaną karkówkę, podaną wraz z sałatką ze świeżych warzyw i pieczonym ziemniakiem nadziewanym sosem tzatziki. Od razu można było wyczuć po kruchości mięsa, że musiało być odpowiednio wcześniej zamarynowane. pannacotaKawał naprawdę dobrego mięsa i dobrej roboty lub jak kto woli dobrej kuchni. Sporym zaskoczeniem okazała zupa z czarnych i zielonych oliwek, podana w postaci lekkiego kremu ze szczyptą śmietany i całym szeregiem przypraw, po prostu musicie jej spróbować! Jeśli zechcecie zabrać do Romy swoich najmłodszych smakoszy i dla nich przygotowano coś wyjątkowego. Panierowane Nugetsy z białym sezamem o nietypowym wydłużonym kształcie, podawane wraz z frytkami na pewno uszczęśliwią każdego malucha. Wydawałoby się, że już nie może być lepiej, a jednak. Gdy nadchodzi czas deseru czyli tego co każdy łakomczuch lubi najbardziej i na moim stole wyczarowuje się Panna Cotta, mogę z pewnością uznać, że jestem szczęśliwym człowiekiem. Jak dowiedziałam się od kucharza, ten pochodzący z północnych Włoch przysmak przygotowuje się z śmietany podgrzewanej razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami (wanilią, musem owocowym czy skórką cytrusową). Efekt jest naprawdę pyszny. Jeśli macie ochotę na inny włoski deser, polecam tiramisu na bazie pysznego serka mascarpone, którego delikatny smak zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Podsumowując te wszystkie doznania  smakowe nie pozostaje mi nic innego jak tylko wierzyć, że nie omieszkacie zajrzeć i sami skosztować  specjałów, których nie da się opisać nawet w kliku tysiącach słów. Jeśli jednak nie będzie wam po drodze, lokal proponuje możliwość dowozu w określonym rejonie, dodatkowo otrzymacie 20% zniżkę oraz napój. W tygodniu w restauracji Roma od godzin porannych do godziny 14.30 dla klientów indywidualnych oraz do 16.00 dla firm wszystkie dania 20% taniej. Codziennie wypatrujcie nowych zniżek na wybrane dania. Te oraz inne promocje znajdziecie na stronie internetowej www.romapizza.pl.

Bon Appetit!


przedruk ze strony magazynu hotmag.pl

 

 

Copyright © Roma pizza @ grill . Zastrzegamy sobie prawo do błędów w opisie i cenach dań. Aktualne ceny dostępne są w lokalu i na obowiącującej ulotce.